Consells d'higiene visual

Són normes recomanades per a tots, sense necessitat de patir dificultats visuals. El seu objectiu és integrar nous hàbits visuals que substitueixin als hàbits incorrectes per així obtenir un millor rendiment i minimitzar la fatiga visual.

Els més importants són:

1. La distància de treball adequada en visió propera és de 40 cm aproximadament, anomenada distància d’Harmon (des del colze a la primera falange del dit cor).

2. Quan es mira de prop o de lluny, SER SEMPRE CONSCIENTS PERIFÈRICAMENT de tot el que hi ha al nostre al voltant. Quan focalitzem molt en el que estem mirant, afavorim una "visió en tubular", que produeix fatiga i estrès visual.

3. Quan estem llegint, mirant un ordinador o fent una tasca constant de prop, s'aconsella cada 10 o 15 minuts mirar des de lluny (preferiblement mirar a través d'una finestra) i ENFOCAR NITIDAMENT un objecte llunyà, per així relaxar al sistema visual. Realitzar descansos cada hora, aixecar-se de la cadira, caminar, realitzar alguns estiraments, beure aigua….Segueix la regla 20-20-20 cada 20 minuts, fixa la vista a alguna cosa que estigui a 20 peus (6 metres) de tu durant 20 segons.

4. PARPELLEJAR amb una freqüència per millorar la qualitat llacrimal, lubricar la còrnia.

5. Realitzar activitats a l'aire lliure, practicar esports, jocs, o allò que afavoreixi l'obertura corporal, mirar lluny, oxigenar-se, riure…

6. Una ALIMENTACIÓ SANA I EQUILIBRADA.

7. La IL·LUMINACIÓ que hem d'usar en treballs de visió propera és millor si és natural. Però si ha de ser llum artificial, és recomanable utilitzar un llum d'il·luminació d'espectre total amb reactància electrònica. Recomanem treballar amb una il·luminació ambient en el sostre i una altra puntual en la tasca que estem realitzant.Aquesta llum directa ha d'entrar pel costat oposat a la mà utilitzada per escriure i ha de ser 3 vegades més potent que la il·luminació ambient de l'habitació.

8. Quan es miri la televisió recomanem:

  • Fer-ho a una distància igual o major a la diagonal de la pantalla multiplicada per 6; MAI MOLT A PROP, no menys de 2 metres.
  • Amb una il·luminació ambienti per evitar contrastos excessius, MAI amb la llum apagada; la il·luminació del cinema, només per al cinema.
  • Evitar les lluentors sobre la seva superfície.
  • Intentar mirar de lluny en el temps dels anuncis.
  • No veure-la tombat, ni fer un abús d'hores.

Beneficis

Els beneficis a l’alleugerir la fatiga visual amb aquests consells són:

  • Ulls menys irritats
  • Més productivitat
  • Més relaxació
  • Disminueix el mal de cap entre altres...